Vi nærmer oss lansering av en helt ny utgave av den kompakte SUV-en VW Tiguan, og selv om konseptbilen Cross Coupé GTE er alt annet enn kompakt, viser den klart det nye designuttrykket til VW. Bilen, som hadde premiere på bilutstillingen i Detroit er mer på størrelse med dagens VW Touareg, og ikke minst Volvo XC90 – en bil med ikke bare stor appell i USA – men som også møtes med stor interesse i Europa.

Konseptbilen er rent teknisk en ladehybrid, og den 3,6 liter store V6bensinmotoren er kombinert med doble elektromotorer. Samlet systemeffekt er 360 hk, men samtidig er rekkevidden som en ren elektrisk bil 32 kilometer. De to elektromotorene sender 40 kW og et dreiemoment på 220 Nm til forhjulene, mens 85 kW og 270 Nm til bakhjulene. Bensinmotoren fordeler automatisk krefter til begge aksler, avhengig av veigrepet.

VW har tidligere vist et annet SUV-konsept, Cross Blue, som miner litt om en Audi Q7 og vil bli en viktig 7-seters ”full-size”  for det Nord-amerikanske markedet. At også VW ønsker å bygge en mer sportslig og elegant utgave med 5 seter, er ikke uventet, og konseptbilen Cross Coupé GTE sikter seg rett inn i den nisjen som BMW X6 har vært helt alene i, gjennom en årrekke.

Navnene på konseptbilene er som vanlig fra VW et godt stykke unna de endelige navnene på produksjonsmodellene. I Europa har vi Tiguan og storebror Touareg, og disse får snart følge av en mindre modell, Taigun, som skal bli en direkte konkurrent til de minste SUV-ene i markedet, som f.eks Opel Mokka og Renault Capteur. Vi tipper at også Cross Coupé GTE, som er basert på Volkswagens smarte og fleksible MQB-plattform, kommer til å få et navn som begynner på T – om den da ikke skal lanseres som en 5-seters Touarag Coupé.