Den 16. og 17. april møtes to av verdens mest kjente ikoner når nye Ford Mustang blir vist på toppen av Empire State Building i New York, som markering av modellens 50-årsdag.

Det samme skjedde for 50 år siden, da Mustang ble vist for første gang, på Verdensutstillingen i New York i 1964. Å heise en bil opp 86 etasjer over sterkt trafikkerte Manhatten er ingen enkel sak. Ingen kran når opp til 86. etasje og spiret over den nokså smale utsiktsplattformen gjør det umulig å benytte helikopter. Dermed er bruk av byggets innvendige heis den eneste løsningen.

Da Empire State Building åpnet i 1931 som verdens høyeste bygning – noe den var i nesten 40 år – var det ingen som så for seg at man skulle frakte en bil opp til utsiktsplattformen i en av de originale heisene. I 1964 ble en prototype av Mustang Convertible delt i fire deler for å passe inn i heisen. Den samme metoden skal benyttes denne gangen.

Den nye Mustang-modellen er imidlertid nesten 18 cm lenger og 10 cm bredere enn forgjengeren, noe som har gjort jobben med å få den opp enda mer utfordrende. Og når alt er på plass i 86. etasje har teknikerne mindre enn 6 timer på å sette delene sammen. Besøkende til Empire State Buildings utsiktsplattform kan se den nye Mustang convertible i 54 timer, fra 16. april kl. 08.00 til 17. april kl. 02.00.

1Den 16. april vil også Mustang-entusiaster fra 16 land – hvorav minst 300 fra Norge – samles i USA for å feire den ikoniske modellens 50-årsdag. Den offisielle markeringen vil være så stor at Ford og Mustang Club of America (MCA) vil gjennomføre to feiringer samtidig, men på to forskjellige steder fra 16. til 20. april. Arrangementene er for øvrig åpne for alle. Det vil også bli organisert “Pony Drives” slik at Mustang-eiere kan kjøre i grupper til de to «fødsdelsdagsselskapene».

De to stedene er Charlotte Motor Speedway i North Carolina og Las Vegas Motor Speedway i Las Vegas. Europa vil bli representert med deltagere fra Belgia, Danmark, Frankrike, Holland, Italia, Norge, Sverige, Sveits, Storbritannia og Tyskland. Noen av disse vil sende sine biler over til USA slik at de kan kjøre til «sitt» fødselsdagsselskap.

Det norske magasinet Bilklassikere har en artikkelserie om hele Ford Mustang-historien som går gjennom fem utgaver 2014. Gå ikke glipp av bladet, som du finner i kiosker over hele landet.

Mustang i Sydney