Geely – det kinesiske selskapet som eier Volvo – blir partner med Daimler Benz og etablerer et helt nytt joint-venture selskap. Med dette får Smart en ny start, og overgang til kun elektriske biler.

Tekst: Sven Furuly, Foto: Daimler Media

Ryktene om en samarbeidspartner har pågått i lengre tid, og endelig kan Daimler bekrefte fremtidsplanene for sitt småbil-merke Smart. Løsningen er spennende, og åpner for nye teknologioverføringer og synergier i bilbransjen. Et joint-venture selskap eiet av tyske Daimler og kinesiske Geely representerer en omstart og helt ny retning for bilmerket Smart.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

annonse_spanienvillas_bilmagasinet

 

Kinesiske Geely, som tidligere har hatt en aksjepost i bilmerket Smart, har sammen med Daimler Benz etablert et nytt globalt joint-venture selskap der de to skal være likeverdige partnere. Det er planlagt en helt ny fabrikk for produksjon av bilmerket Smart i Kina, og en helt ny modellgenerasjon vil komme fra denne. Samtidig skal Smart gå over til å bli et helt rendyrket elebil-merke, og de første nye modellene vil komme i salg i 2022.

Li Shufu, Leder av Geely Holding og Dieter Zetsche, styreleder for Daimler AG og leder av Mercedes-Benz Cars.

Kinesiske Geely eier ikke bare Volvo personbiler og har en stor andel av det nye bilmerket Polestar, men også det klassiske sportsbil-merket Lotus. Daimler regner med at hele prosessen med etableringen av det nye selskapet vil være klar i løpet av 2019. Dagens modeller vil fortsette inntil den nye generasjonen vil være på plass i 2022. Til planene hører også lansering av en litt større Smart elbil i B-segmentet. Geely får ansvaret for både utvikling og produksjon av den neste Smart-generasjonen.

Konseptbilen Smart Forease Plus ble vist på den internasjonale bilutstillingen i Genéve tidlig i mars

Dagens modeller skal fortsatt produseres i Europa ved Daimlers to fabrikkanlegg. Den minste, Smart Fortwo, bygges ved fabrikken i Hambach i Frankrike, mens den større Smart Forfour bygges i Novo Mesto i Slovenia. Planene er at Hambach-fabrikken etter hvert skal gå over til å bygge en ny kompakt elbil under Mercedes sitt helt nye EQ merkenavn. I tilknytning til dette kommer Mercedes-Benz til å investere 500 millioner euro i denne fabrikken.