Med hendene fulle av bæreposer er det å famle etter nøklene for å få åpnet bagasjerommet ingen enkel oppgave, og stadig flere bilmodeller har automatisk bakluke som tilvalg. Ford Kuga setter imidlertid en ny standard: Vift med foten under støtfangeren – så åpner bakluken seg automatisk!

Nei, dette er ingen aprilspøk på forskudd, selv om du kanskje tror at dette er for godt til å være sant. For hvem kjenner ikke situasjonen: Du står med hendene fulle av bæreposer og begynner å famle etter nøklene for å få åpnet bagasjerommet. Dette er ingen enkel oppgave – når bakken kanskje er dekket av en grøt av slaps og saltsørpe, og du slett ikke har lyst til å sette posene ned på bakken og deretter dra fukt og skitt inn i bilen. Derfor har mange bilfabrikker lansert en automatisk manøvrert bakluke – der det er nok å bare berøre dørlåsen på bakluken for at denne skal åpne seg. Men Ford har gått enda lenger på sin kompakte SUV Kuga. Det er nok å stå bak bilen og svinge foten under støtfangeren, i stedet for å gjøre akrobatiske øvelser med hender og armer for å frigjøre en hånd til å trykke på knappen.

Bilens elektronikk registrerer at tenningsnøkkelen er i umiddelbar nærhet, og systemet består ytterligere av to sensorer i den bakre støtfangeren. Disse reagerer på sveipebevegelsen til sjåførens fot, og aktiverer deretter den automatiske åpningsmekanismen til bakdøren. Dermed kan alle handleposer eller bagasje man har i hendene plasseres i bagasjerommet uten å måtte bli satt ned på bakken mens føreren leter etter nøkler eller må frigjøre en hånd for å åpne bakluken manuelt.

Da Ford Kuga ble lansert i sin nye versjon i fjor, var dette systemet for første gang et tilvalg på en SUV i mellomklassen, og nesten halvparten av alle Ford Kuga som er solgt siden lanseringen i 2013 er levert med dette tilvalget. Den aller største andelen finner vi i Nederland, der 94% av Kuga-kjøperne velger dette, mens 70% av de norske kjøperne synes det er så viktig å slippe å bruke nøkkel til å åpne bakluken, at de bestiller muligheten til å bare “vifte med foten”. Tidligere har jeg vært relativt ”lunken” til automatiske bakluker, fordi jeg likevel har måtte bruke hånden til å aktivere knappen, men denne løsningen er rett og slett en glimrende idé!