Vi har hørt det før, men nå skal det være temmelig sikkert at den lille Tesla-modellen skal markedsføres og selges i Europa allerede tidlig i 2019. Det er godt nytt for tusenvis av nordmenn.

Tekst: Sven Furuly. Foto: Amp

Flere gode nyheter er kommer fra Elon Musk den siste uken. Ikke bare har han bekreftet at leveransene av Model 3 til Europa endelig skal begynne, men selskapet har også nok en gang rapportert om positive driftsresultater. Dette betyr at selskapet for tredje kvartal på rad kunne rapportere overskudd – noe som er den første gangen i selskapets historie.

Når Tesla nå ser ut til å gjøre alvor av sine planer om å selge og levere Model 3 i Europa, kan dette være en nytt gjennombrudd for merket. Flere store investeringsselskap har fått igjen troen på Tesla som følge av positive kvartalsresultater. Dette viser en underliggende bærekraftig styrke i selskapet, til tross for den støyen som har vært rundt Elon Musk i den senere tid.

Elon Musk har selv anslått totalsalget av Model 3 til minst 500 000 biler årlig, men er ikke fremmed for at en million biler kan være et høyst realistisk tall. Med Model 3 utfordres ikke bare de nyeste elbilene fra Hyundai, Kia, Nissan og VW, men vil også by kommende elbil-modeller fra Audi og VW stor konkurranse. Det er særlig Teslas godt utbygde nett av ladestasjoner som gir en stor kjøpsfordel for Model 3 kunder, selv om disse vil komme til å måtte betale for ladningen – i motsetning til dagens Tesla S og X-kunder som har kunnet lade gratis i årevis. Bilens størrelse, rekkevidde og antatte pris gjør den ikke bare til en konkurrent til andre elbiler på markedet, men også mellomklassebiler drevet av bensin eller diesel. Nyhetene om både økt produksjon, lansering i Europa, og et positivt driftsresultat har gitt Tesla-aksjene en kraftig kursøkning.