Nordmenn flest oppfatter firehjulsdriften som kjerneverdien til bilmerket Suzuki, og det med rette. Modellen Vitara er velkjent – men få vet at denne har spilt en nøkkelrolle for fabrikken i over tretti år.
Tekst og foto: Sven Furuly
Den norske Suzuki-importøren er en mester i å skape spesialvarianter og kampanjemodeller i Norge. Høy kreativitet, samt evnen til å forutse og møte behovene til norske bilkjøpere har gitt resultater. Dette har gitt merket en solid posisjon i Norge, og nettopp Vitara har bidratt til dette. Skjønt de fleste nordmenn – meg inkludert – tenker ”Grand Vitara” når det dreier seg om Suzukis aller viktigste modell i Norge.
Glemte den norske importøren simpelthen muligheten til å lansere en ”jubileums-utgave” i fjor høst – da tretti års produksjon av denne SUV’en var et faktum, eller er det andre forklaringer? Som så mange andre japanske bilmodeller har også Vitara hatt ulike modellnavn i forskjellige markeder, og det var faktisk ikke før den andre generasjonen var på plass i 1998 at ”Vitara” ble modellens mest brukt navn over hele verden. Før dette var ”Escudo” og ”Sidekick” de mest brukte navnene på denne SUV’en globalt. Men den viktigste årsaken til at det aldri ble skapt noen ”jubileumsmodell” i Norge, er utvilsomt den bilen vi presenterer her.
Mot slutten av 2018 var tiden inne for en ”facelift” av fjerde generasjon Vitara. Modellen ble lansert i Japan i oktober 2015, og dermed er tiden inne for en ”midtlivs-oppdatering” av bilen. Overraskelsen var stor da jeg kjørte denne Vitara-generasjonen for første gang. Kontrasten til datidens tredje generasjon ”Grand Vitara” var stor. Dieselmotor, manuelt styrt firehjulsdrift med lavserie og en bærende ramme var forsvunnet. Tilbake stod vi med en lettvekt-konstruksjon, et helt nytt ”Allgrip” automatisk firehjulsdrift-system og effektive bensinmotorer. For ikke å glemme avanserte førerassistanse-systemer basert på kamera- og laserteknologi.
Error: Your Requested widget " ajdg_grpwidgets-2" is not in the widget list.
- [do_widget_area et_pb_widget_area_1]
- [do_widget_area et_pb_widget_area_3]
- [do_widget_area et_pb_widget_area_4]
- [do_widget_area sidebar-1]
- [do_widget id="search-3"]
- [do_widget id="recent-posts-2"]
- [do_widget id="tag_cloud-2"]
- [do_widget_area sidebar-2]
- [do_widget_area sidebar-3]
- [do_widget_area sidebar-4]
- [do_widget_area sidebar-5]
- [do_widget_area sidebar-6]
- [do_widget_area sidebar-7]
- [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
- [do_widget id="ajdg_grpwidgets-2"]
- [do_widget id="categories-2"]
- [do_widget_area wp_inactive_widgets]
- [do_widget id="wp_related_posts_widget"]
- [do_widget id="text-2"]
Nettopp lav vekt, kompakte mål og attraktive motoralternativer er elementer som gir kjøreglede i store mengder. Konseptet er etter hver utviklet til å omfatte flere modeller – der plattformen, interiørdetaljer og motorer nyter fordelen av å komme fra store serier. For noen år siden kjørte jeg en Turbo S –utgave av Vitara. Den store nyheten var en trekkvillig turbomotor på 140 hk fra et sylindervolum på bare 1373 ccm. Gode fartsressurser kombinert med et lav forbruk var konklusjonen, men da den samme motoren dukket opp i Swift Sport i 2018, var det enda lettere å ta i bruk superlativer til å beskrive hvordan 220 Nm dreiemoment fra 1500 – 4000 o/min skaper begeistring. Swift Sport er nesten som en gammeldags GTI fra ’80-tallet – for de av oss som er gamle nok til å huske disse.
2019-utgaven av Vitara er ikke bare forbedret på flere punkter, men har nå fått denne supre motoren – uten at det er kombinert med røde sømmer i setene, et sportslig orientert understell og manuell girkasse. Vår prøvebil er en GLX-utgave med et to-farget eksteriør og den trinnløse automatgirkassen. Ved mild akselerasjon fungerer den trinnløst, smidig og med et lavt lydnivå, mens den ved behov for hurtig mellomakslerasjon eller ved nedgiring har seks elektronisk ”definerte” girtrinn. Dette fungerer bra ved akselerasjon, men blir litt støyende og masete når man forsøker å benytte motorbrems i lange, bratte, utforbakker. Skiftehendler ved rattet gir mulighet for manuelle skift, men i praksis blir det å sette bilen i ”drive” og la den passe seg selv.
Det å ”passe på” er blitt et sterkt kort i de nyeste Suzuki-modellene. En rekke førerassistanse-systemer er standard, og et blikk på toppen av bilens frontrute røper noe av dette. Ved hjelp av kamera og laser får vi flere verdifulle systemer som øker både sikkerhet og komfort. Gjenkjennelse av andre kjøretøy og fotgjengere med påfølgende bremse-assistanse eller autobrems dersom ikke føreren har oppdaget faren, fungerer helt perfekt – noe vi fikk prøvd under ulike forhold. Systemets justerbare farsholder (cruise control) med automatisk avstandskontroll øker komforten og er et ”must” ved motorveikjøring over lengre avstander. Ut over dette er filskiftvarsling, blindsonevarsling, skiltgjenkjenning, osv. standard på denne Vitara utgaven. Legg til detaljer som ryggekamera med varsling for trafikk inn fra sidene og parkeringssensorer, så har vi fått med det meste Vitara har å by på.
Forbedringene oppdager vi også når vi sitter på førerplassen og kikker oss rundt. Litt mer påkostede og myke overflater, en fin analog klokke på toppen av dashbordet og de gode setene har fått et nytt mønster. Den velkjente 7” berøringsskjermen som er delt inn i fire arbeidsområder er både rask og intuitiv å bruke, men skjemmes av en usedvanlig dårlig lydgjengivelse ved handsfree-bruk av telefonen. Dette, sammen med det høye støynivået ved kjøring med motorbrems, og bare moderat takhøyde i baksetet når bilen er utstyrt med soltak, er de eneste tre punktene som vi kan trekk frem som negative på denne bilen. Bredden i baksetet er riktignok best egnet til to personer, og bagasjerommet er langt fra ”verdens største”. Men om man tar vekk den løse bunnplaten er det bra nok – og om man en dag skal gjennomføre de store ”møbeltransportene” er det plass til 1120 liter – om man slår ned baksetene og laster til taket.
Vitara er en komfortabel og sikker representant for den nye generasjonen kompakte SUV’er. Den oppleves smidig og effektiv, og om man tar frem den gamle ”Grand Virtara” fra minneboken, gir Vitara nesten like bra kupé-plass men med langt mer kompakte ytre mål. Firehjulsdriften er velfungerende, og de færreste vil skjenke dette en tanke – bare glede seg over god fremkommelighet. En gang i tiden var Suzuki blant de ”litt” rimeligere bilmerkene i Norge, men det er historie. Uten noen form for hybridisering får den fulle avgifter – og det merkes på utsalgsprisen. At både Ignis og Swift –modellene er utsyrt med mer fremtidsrettede hybride drivlinjer enn Vitara er også et tankekors – men her regner vi med at Suzuki snart har noe å vise oss. Og når vi først er inne på ønskelister: Kommer det ikke en større og en enda mer attraktiv Grand Vitara snart?
GRUNNDATA: SUZUKI VITARA
Motor: 4 syl rekkemotor 1373 ccm
Drivstoff: Bensin
Effekt: 140 hk (103 kW) v/5500 o/min
Dreiemoment: 220 Nm fra 2500-3500 o/min
Blandet forbruk (NEDC): 0,63 liter/mil
CO2-utslipp (WLTP): 125 gram/km
Toppfart: 200 km/t
Aks. 0-100 km/t: 10,2 sek
Egenvekt m/fører: 1295 kg
Nyttelast: 435 kg
Totalvekt: 1730kg
Maks tilhengervekt 1200 kg
Mål (LxBxH) : 4175 x1775 x 1610 mm
Akselavastand: 2500 mm
Bagasjerom min/max 375/710 liter
Pris (rimeligste) kr 344 900.-
Pris (som testet): kr 407 800.-