Den tyske sportsbilprodusenten investerer tungt i det kroatiske teknologi-selskapet Rimac.

Tekst: Sven Furuly, Foto: Amp

Det er gått to år siden Porsche gjorde sine første investeringer i det lille kroatiske selskapet, etablert av Mate Rimac i 2009. Han var bare 21 år gammel da han grunnla selskapet, men hadde allerede arbeidet lenge med sine visjoner om å skape en elektrisk supersportsbil. Som student hadde han brukt tiden på å utrede flere komplekse hightech-komponenter for elektromobilitet. For Porsche, som også arbeidet med utviklingen av Taycan og kommende elektriske biler på dette tidspunktet, var det interessant å se nærmere på det utviklingsarbeidet som Rimac kunne fremvise. Resultatet ble en investering i bedriften, og Rimac ble en leverandør av flere ulike tjenester til Porsche. Nå har det tyske selskapet investert ytterligere 70 millioner euro i Rimac, og har med dette økt sin eierandel fra 15 til 24 prosent.

Mate Rimac var bare 21 år gammel da han etablerte selskapet. Nå samarbeider ham med Porsche, og har de med tungt på eiersiden.

I dag er både Porsche Taycan i regulær produksjon i to ulike karosserivarianter og Rimac er i full gang med å bygge en førserie på 6 eksemplarer av den annonserte supersportsbilen Rimac C-Two. Om bord finner vi elektromotorer med en effekt på inntil 2000 hk. Dette skal være tilstrekkelig til å gi C-Two en toppfart på mer enn 400 km/t. Avansert nyutviklet elektronikk og nye måter å sammenstille kjent teknologi på har bidratt til selskapet, som er lokalisert i nærheten av Zagrep, har bidratt med viktig teknologioverføring til Porsche.

Den elektriske supersportsbilen Rimac C-Two har avansert teknologi som selskapet også har gjort tilgjengelig for Kia og Hyundai.

Med sitt topp moderne produksjonsanlegg er også Rimac blitt en viktig partner for Porsche når det gjelder prototype- og småskalaproduksjon. Mer enn 1000 personer er nå ansatt i selskapet. Det er ikke bare sportsvognprodusenten Porsche som benytter seg av kompetansen til det unge kroatiske selskapet – også Hyundai og Kia har bestilt og fått utført en rekke konsulenttjenester fra Rimac.

Klikk her for å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev