Dyreparken utenfor Kristiansand er Norges største familieattraksjon og har mer enn en million besøkende hvert eneste år. La barna få lov til å være med å bestemme ferieplanene for 2022.
Tekst og foto: Sven Furuly
Dyreparken er unik. Ikke bare i kraft av hva den er, men også i forhold til hva den representerer. Et sted der generasjoner gleder seg sammen, men også et sted der flere generasjoner kan se tilbake på sine minner. Dyreparken åpnet allerede sommeren 1966, og dermed er det mange av de som i dag er på besøk med barn eller barnebarn, selv har opplevd parken med de mange attraksjonene som barn. Mange av kjerneverdiene og den dugnadsånden som må prege et slikt anlegg i Norge er fortsatt de samme, men fra å starte opp som en ren dyrepark, er området utviklet til å bli et flott opplevelsessenter. I åpningsåret var bjørner det store attraksjonen, ti år senere kom de første sjimpansene og i dag er det kanskje ulv og sibirske tigere som fremstår mest spennende for de besøkende.
Spør du barn om hvorfor de vil til Dyreparken ved Kristiansand er det første svaret som regel noe helt annet enn et ønske om å se dyra. Øverst på listen står nok Kaptein Sabeltann, med Kardemomme by som en god nummer to. Skiftet fra å være en ren dyrepark til å bli en fritidspark skjedde allerede i 1981 med etableringen av en permanent minijernbane inne på området. Dette ble startskuddet for en stor utvidelse av området, der bilbane, bobbane, en gullgraverleir, et stort amfi og en sørlandsbrygge ved den store innsjøen, ble etablert de påfølgende årene. Til å begynne med var det bare sommerdrift og noen få ansatte, men allerede etter tre år var det helårsdrift – og innen 20 år var gått hadde Dyreparken først utviklet seg til Norges største fritidspark, for deretter å bli Norges største lekeland.
En rekke store norske artister gjestet Dyreparken på 1980-tallet, og en av disse er Terje Formo. Han laget en sang om det mest populære dyret i parken, sjimpansen Julius, som ble en stor suksess. NRK laget også en serie barne-TV programmer med Julius – som dermed ble et viktig trekkplaster til Dyreparken for folk fra hele Norge. På slutten av dette tiåret tok to planer form – som mer enn noe annet skulle komme til å bli dyreparkens aller største attraksjoner. Det er samarbeidet med Torbjørn Egner om å bygge Kardemomme by og Terje Formoes arbeid med å skrive teaterstykket om Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga. Da parken feiret sitt 25-års jubileum var det ikke mindre enn 28 ulike butikker og spisesteder inne på det store parkområdet. Antall dyr økte hele tiden, og i dyreparken ble det født giraffer for første gang, det er dvergkrokodiller i et troparie og et område for nordiske dyrearter som gaupe for første gang.
Etter årtusenskiftet kommer en «ny» Kaptein Sabeltann. Det er skuespiller Svein Roger Karlsen som i 2000 overtar rollen som den syngende sjørøveren, og fortsetter de skumle kveldsforestillingene til glede for både barn og voksne. Litt senere kommer de første sibirske tigrene og skaper en ny attraksjon – i et eget anlegg som blir bedømt til å være Europas beste tigeranlegg. En «test» foretatt av en rekke norske barnefamilier i regi av TV2 kårer i 2005 Dyreparken til å være den beste av de fem etablerte familieparkene i Norge. Etter vel 40 års drift blir det etablert et Afrika-område i parken, og fire løver som kom fra Danmark, flytter inn og blir en ny attraksjon for de besøkende. Senere er et født løveunger flere ganger i Dyreparken, og gjennom årenes løp er det blitt mange spesielle fødsler. Ulv, jerv, flodsvin og keisertamarin er bare fire eksempler blant mange på at dyre forvaltes på en god måte og trives i det miljøet som er skapt for disse.
For vel ti år siden, i 2009, passerte Kaptein Sabeltann en stor milepæl: Da hadde til sammen 1 million mennesker sett forestillingene. Året etter får Dyreparkene en helt ny og spennende bobbane. Vognene blir trukket høyt opp i terrenget, før de slippes løs og slynger seg nedover blant høye trær og over dype juv ned igjen. Den har fått navnet JungelBob og er sammen med magesuget og vannspruten i tømmerenna en av de virkelig store attraksjonene for barn i Dyreparken. På disse to stedene blir køene lett lange på en fin sommerdag midt i fellesferien. Når vi spør barna, er det likevel ikke tvil om at også de mange dyrene i parken er veldig spennende å betrakte på nær avstand. Ikke bare spesielle og sjeldne dyr som en Kamel eller Gepard, men også helt vanlige norske husdyr og små kaniner. Det blir mange «åhh, så søt» å høre fra barna gjennom en dag i Dyreparken. Det var ved inngangen til 2020 over 800 dyr i parken.
Etter å ha besøkt Dyreparken med både egne barn, og atskillige år senere med barnebarn, er det noen erfaringer vi har lyst til å dele med Bobil & Caravan Magasinets lesere. Første tips er å unngå fellesferien. Når 1 million mennesker skal innom i løpet av året blir det trangt om plassen. De første årene var Dyreparken bare åpen om sommeren, men nå er det helårsdrift av parken. Ikke alle aktiviteter er like hyggelige en sur høstdag, og skal man se dyrene i sitt rette element er den varme årstiden å foretrekke. Vårt tips er å velge seg en vårdag eller kanskje aller best – en helg like etter skolestart på sensommeren. Da er køene kortere, men været er som regel fortsatt bra. Husk bare at barn trenger god tid – og mange familier å bruke to dager på besøket. Med en kombinasjonsbillett til både Dyreparken og det store Badeland som er plassert i tilknytning til fritidsparken, går virkelig timene raskt unna.
Det finnes en rekke ulike bo-alternativer ved et besøk i Dyreparken, om man ikke er på dagstur. Om barna hadde fått bestemme, ville nok Sjørøverhotellet i Abra Havn inne i parken være favoritten, med «Noas Ark» Dyreparken Hotell, som åpnet allerede i 2001 tett inntil parken, på en god andreplass. Det er også flere andre gode hoteller i kort avstand til parken. Gjester som kommer med bobil kan i likhet med dagsbesøkende i personbil benytte de store parkeringsplassene ved besøk i parken, men kan ikke overnatte der. Det er gode campinganlegg på Skottevik Feriesenter og Hamresanden Camping som de nærmeste – der også gjester med campingvogn eller telt har et glimrende utgangspunkt for et besøk i Dyreparken.
Klikk her for å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev