Et år et gått siden Byton viste sitt attraktive elbil-konseptet. Etter en global pilegrimsreise og mengder av hardt arbeid er selskapet tilbake i Las Vegas med gode nyheter for en produksjonsstart i 2019
Tekst: Sven Furuly, Foto: Byton Presse
Nysgjerrighet, iblandet en solid porsjon skepsis, var det som møtte det nyskapte elbil-merket Byton da de presenterte sine visjonære planer til presse og publikum på Consumer Electronic Show for et år siden. En kombinasjon av kinesisk kapital og nøkkelpersonell hentet fra tyske BMW er så visst et spennende bakteppe for et helt nytt bilmerke. Norge var – det er fristende å skrive ”naturligvis” – en av destinasjonene Byton valgte til å presentere bilen mer inngående i fjoråret. Den tok også norske hjerter med storm, og mange tusen nordmenn har skrevet seg på reservasjonslisten etter den flotte presentasjonen på Aker Brygge i sommervarmen.
Teknisk informasjon om Byton M-Byte, som den første modellen heter, har vært beskjedne, men det er ikke uvanlig når bilbransjen lanserer sine konsepter. For en helt nytt bilmerke er det enda vanskeligere å kunne kommunisere hva som skal skjule seg under designet to år inn i fremtiden. Og ettersom det er en elbil foregår det jo hele tiden en kontinuerlig utvikling på drivlinjer, styringselektronikk og batterier. Noe har selskapet imidlertid kommunisert underveis, både når det gjelder prismål, drivlinjer, batteripakker og prosjektets utvikling mot serieproduksjon. På årets CES var tiden inne for Byton til å vise hvor de nå står – mindre enn tolv måneder unna produksjonsstarten.
En av prototypens store trekkplastre var den enorme 48” displayskjermen som strekker seg over hele dashbordets bredde, kombinert med ytterligere en skjerm i rattsenteret. Få trodde displayet ville bli en realitet, men dette har vært et av nøkkelelementene i Bytons interiørdesign, og når Byton gir sin ”statusrapport” på CES den 7. januar er det store displayet ikke bare med, men er nå integrert i elegant og komplett interiørdesign – slik det skal settes i serieproduksjon. Displayskjermen som ble vist i rattet på prototypen er erstattet av en 7” touchscreen som benyttes til å erstate en rekke tradisjonelle funksjons- og manøvreringsbrytere ved hjelp av ikoner på rattnavets øvre halvdel. Den andre halvdelen er reservert den obligatoriske fører-kollisjonsputen.
En sentral 8” touch-pad på senterkonsollen gir de samme mulighetene til menyer og styring av hovedskjermen, og det er nettopp digital kommunikasjon og integrasjon mellom bilen og oss menneskers mange digitale forbindelser og oppgaver som er selve grunnpilaren til Byton. Den er noe helt annet enn bare en bil – om vi skal tro det de tyske og franske topplederne i selskapet formidlet på pressekonferansen i Las Vegas natt til tirsdag den 8. Januar, norsk tid. Med utgangspunkt i antenner, bredbånd og 5G-nett ser Byton for seg en ny hverdag når man befinner seg i bilen. Fremfor å kaste bort tiden, gir Byton fører og passasjerer mulighet til å utnytte denne til underholdning eller produksjon på en helt ny måte.
Der vi i dag benytter hendene til å trykke eller vri på knapper, forklarer Byton-folkene hvordan touchpaneler der man trykker, trekker og skyver, samen med stemmestyring og gestestyring (håndbevegelser), styrer alt fra bilens funksjoner til multimedia og autonome funksjoner. Tankene er fascinerende, og mye av dette er Byton først ute med blant verdens bilprodusenter. De er svært tydelige på at det er integrasjonen mellom det mobile mennesket og digital kommunikasjon som er bærebjelken – og da er en EV-plattform det perfekte utgansgpunktet for en bærekraftig fremtidsrettet løsning – der M-Byte ved lansering i 2019 starter med autonom kjøring på nivå 3.
Nordmenn er blant verdens mest krevende elbilkjøpere, i tillegg til at vårt klima gir spesielle utfordringer når det kommer til batterikapasitet, batteriforvarming, ladning og rekkevidde. Byton gir lite informasjon på disse områdene. Det vi vet er at Bosch er hovedleverandør av drivlinjer, bremser, styringselektronikk og førerassistanse-systemer. Dette, sammen med informasjon om at Byton M-Byte vil bli levert med to ulike batterier, 71 eller 95 kWh, som gir en oppgitt kjørelengde på henholdsvis 400 km og 520 km er kommunisert tidligere. Det som er en nyhet for mange er Bytons samarbeidspartnere på EV-batterier og etablering av produksjonsanlegget i Nanjing.
Kinesiske CATL, som er verdens ledende EV-batterileverandør, bidrar ikke bare med know how og bistår med R&D, men er også en investor. Selskapet, som ble etablert 2011, er spesialist på litium-ion batterier og er verdens største på dette området, foran japanske Panasonic (Sanyo) og kinesiske BYD. Blant deres mest kjente EV-kunder (for oss europeere) finner vi BMW, Hyundai og PSA-Gruppen. CATL kjøpte for øvrig 22% av Valmet Automotive i Finland i 2017 for å få kapasitet til en fremtidig elbilproduksjon i Europa. Bytons samarbeidspartner på plattformutvikling og produksjonslogistikk er ikke mindre imponerende. Dette selskapet heter FAW og er et meget kompetent selskap som produserte sin første bil i 1958. Gjennom årenes løp har de hatt et nært samarbeid med- og tidvis lisensproduksjon av biler fra Audi, Mercedes Benz og VW. De siste tilgjengelige tallene er fra 2017, da FAW produserte 2,7 millioner biler. FAW er et stats-selskap, er en av de fire store bilfabrikkene i Kina, og er nå en av investorene i Byton. Til sammen gir CATL og FAW som investorer Byton både finansiell styrke og tilgang til et stort forsknings- og utviklingsmiljø.
Hvor realistisk er full serieproduksjon av M-Byte innen utgangen av 2019? CEO Carsten Bielefeld – tidligere toppsjef i BMW’s i-Program – er helt klar: Alt utviklingsarbeidet har foregått i henhold til målsetningene, de første prototypene rullet av fabrikkens første samlebånd i juni i fjor, kjørbare biler til testing og utprøving kom på veien i august, og over 100 biler ble produsert i fjor. Utviklingstiden vil være 28 måneder – mot normalt 48-60 måneder for bilbransjen. Det er gått med mer enn to millioner arbeidstimer til utvikling av Byton M-Byte. I tillegg kommer et enormt antall arbeidstimer hos underleverandører og samarbeidspartnere på alt fra chassisoppsett til implementering av software for stemmestyringen til Amazon.
Underveis har også Byton rukket å presentere konseptbilen K-Byte, en sedan med høy grad av autonom kjøring, som er tenkt lansert i 2021, samt arbeidet med å få på plass en global distribusjon. Her røper de intet, bortsett fra at det første Byton Showroom åpner i Shanghai den 17. januar. Det er også i Shanghai den ferdige produksjonsmodellen vil få sin verdenspremiere i juni. Daniel Kirchert, selskapets President og en av grunnleggerne av Byton, forteller til pressen at deres mål er at Bytons sikkerhet og kvalitetsnivå skal være verdensledende. Prismålet for den rimeligste utgaven (minste batteri, drift på en aksel) er 45 000 dollar i USA, mens det er spekulert i (ubekreftede) priser opp mot 90 000 dollar for M-Byte med firehjulsdrift og stort batteri. Fullt utbygd vil fabrikken ha en produksjonskapasitet på inntil 300 00 biler i året, og en tredje modell er planlagt lansert i 2023.