Mange opplever leasing som forutsigbart og kostnadseffektivt, men flere opplever store påkost-regninger ved innlevering av leasingbilen sin som følge av «unormal slitasje».

Tekst: Sven Furuly, Foto: Zeekit

Leasing blir stadig mer populært i privatmarkedet, i 2020 var hver tredje nyregistrerte bil en leasingbil. Dette kan være er et godt alternativ til å eie bil selv, men det kan bli dyrt hvis man ikke passer på. Etter endt leieperiode på 3-5 år skal bilen leveres inn og takseres av leasingselskapet. Dersom det påvises «unormal slitasje» må du som regel betale. Bilhold er dyrt uansett om man velger å lease bilen eller eie den selv. Hvordan bilen behandles har mye å si for hvor mye den til syvende og sist koster å disponere. Det er når leasingbilen leveres tilbake, eller du selger din privateide bil, du får det endelige svaret på hva bilen har kostet deg gjennom bruksperioden.

Klassifiseringen «unormal slitasje» ved tilbakelevering av en leasingbil kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste, og en ekstraregning følger ofte i kjølvannet av dette. Det enkle og kjedelige rådet er derfor at vi må passe godt på bilene våre. Det betyr regelmessig vask ute og inne, opprettholde serviceintervaller og jevnlig sjekke bilens funksjoner. Fagfolks beste tips er å behandle leasingbilen som om du eier den. Gode rutiner er viktig for å sikre at bilen har god stand, og i dagens verden kan man få hjelp av digitale verktøy. Et eksempel på slike hjelpemidler kommer fra IT-selskapet Zeekit. De har lansert et digitalt verktøy med en sjekkliste for å hjelpe sine kunder med bilholdet, og sjekklisten kan brukes av alle.

Mange bedrifter bruker digitale kjørebøker og en slik digital sjekkliste kompletterer full oversikt over bilens bruk og status. Alle kan ta i bruk sjekklisten– også de som som leaser privat. Skriv den ut, eller lag din egen digitale huskeliste. Det viktigste er at du har et system for å følge opp at ting blir gjort. Det blir som å pusse tennene hver morgen og kveld. Den som passer på og har gode rutiner slipper som regel dyre overraskelser. Det gjelder også bilen din.