Den nye 3-dørs MINI blir startskuddet for den femte modellgenerasjonen av den geniale småbilen. Den nye elektriske utgaven av den klassiske MINI testes nå under nordiske kjøreforhold.

Tekst: Sven Furuly. Foto: Amp.net

En ny helelektrisk modell fra MINI gjennomgår nå de første dynamiske kjøretestene på BMW Groups vintertestsenter i svenske Arjeplog. Utfordrende vinter-tester et viktig kapittel i utviklingsfasen før en ny bilmodell blir satt i serieproduksjonen.

Islagte vann i nærheten av polarsirkelen gir perfekte testforhold. Noen av banene er måkt og byr på blank stålis, mens andre er snødekte.

Oppgaven er å teste hvordan prototypene fungerer under klima og kjøreforhold som er en del av den nordiske hverdagen. De snødekte veiene og de isbelagte innsjøene rundt Arjeplog byr på optimale forhold til å prøve ut de siste finjusteringene av motor, styring og chassis.

Kjøring på vintervei – med både friksjonsdekk og piggdekk – er en viktig disiplin. Her får ingeniørene vite hvordan bilen fungerer på både is og snø.

Modellen som nå testes er den nye 3-dørs MINI-en, den første modellen som lanseres i MINI-familiens kommende femte generasjon. Den er tro mot konseptet, som har vært vellykket i over 60 år, men den nye MINI-generasjonen er konstruert for å gi helelektrisk kjøreglede. Selv med en helt ny plattform har den beholdt den legendariske smidigheten og den kreative utnyttelsen av plass som har kjennetegnet MINI siden lanseringen i 1959.

Den første av den nye MINI-generasjonen som lanseres er 3-dørs utgaven. Den blir etterfulgt av en rekke varianter, inkludert en crossover.

Den neste generasjon MINI vil demonstrere de klassiske MINI-egenskapene på en enda mer gjenkjennelig måte. Noe som ikke minst vil merkes i det ikoniske designet, detaljrikdommen, tradisjonen og lidenskapen for innovasjon som har vært med siden Sir Alec Issigonis skapte originalen.

Den kompakte småbilen har gjennomgått en rivende utvikling gjennom fire generasjoner og 63 år. Nå er femte generasjon klar til å overta.

Den nye 3-dørs MINI-en vil også raskt bli supplert med en etterfølger til den nåværende bestselgeren MINI Countryman. Også den vil fra lanseringstidspunktet bli tilgjengelig i helelektrisk utgave. Senere i år vil MINI også presentere et nytt konsept for en kommende crossover-modell.

Elektrisk drift med lang rekkevidde og gode vinteregenskaper er avgjørende for den videre MINI-suksessen. Da må den klare tøffe nordiske tester.

Det er gått over 20 år siden det britiske ikonet MINI ble relansert som en del av BMW Group. Siden den gang har rundt fire millioner biler rullet ut av fabrikken i Oxford og funnet veien til mer enn 100 land rundt om i verden. Den videre kursen er satt, og den er elektrisk. Fra 2030 og utover vil MINI kun lansere modeller med elektriske drivlinjer.

Klikk her for å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev