NAFs nye test av syv kjølebokser til bil, viser at ikke alle boksene klarer å holde på kulda etter fire timer i bilen

NAF og Testfakta har testet syv kjølebokser som kobles til bilens sigarettenner. Ikke alle boksene i testen er like effektive. Kun én kjøleboks utmerker seg, mens flere skårer midt på treet.

– En kjøleboks er praktisk å ha med seg på biltur, men det hjelper ikke hvis boksen ikke klarer å kjøle ned maten. Denne testen viser at det er store variasjoner i hvor gode kjøleboksene er til å holde mat og drikke kaldt, så det er lurt å gjøre litt undersøkelser før du kjøper ny kjøleboks, sier Anette Berve, forbrukerrådgiver i NAF.

Isolerer og kjøler best

– Kjøleboksen Carwise 24 liter fra Mekonomen er testens vinner. Denne boksen skårer klart best i vår test. Den kjøler varene ned raskt, isolerer godt mot varmen utenfor boksen og er stillegående, sier Berve i NAF.

Kjøleboksene er vurdert etter hvor raskt de senker temperaturen etter en time og etter fire timer, samt hvor godt de holder på kulden. Boksene er også utsatt for et slag, for å se hvor godt de tåler å falle i bakken.

Kjøleboksene ble fylt med 10 liter vann og plassert i et klimakammer med temperatur på 35 grader. Etter fire timer målte laboratoriet hvor mye temperaturen i vannet hadde steget.

Dårligst ut i testen kommer kjøleboksen fra Jula. Den klarte ikke å senke temperaturen med mer enn 12 grader og klarte ikke falltesten fra 50 cm uten å få en skade i lokket.

– Den tekniske utførelsen på denne boksen virker veldig svak. Den fungerer til drikke, men man vil nok ikke ha mat i den for lenge, sier Friedrich Janssen, testleder på det tyske laboratoriet PZT, som har utført testen på vegne av NAF og Testfakta.

Her er hele resultatlisten:

Produsent Mekonomen Outnorth Biltema Clas Ohlson Outwell Dometic Jula
Kjølebokser, 12 V Carwise 24 l Arctic Tern Cooler Box Art. 49-513 Asaklitt 20 l Eco Cool Lite Coolfun SC30 Tristar KB-7424
Cirkapris (kroner) 600 563 400 400 600 1000 500
Totalkarakter 8,3 7,5 7,3 7,1 6,8 6,5 4,9

Fakta:

Kjølebokstesten er utført av det tyske laboratoriet PZT, på vegne av NAF og svenske Testfakta. Boksene er testet på hvor god nedkjølingskapasitet de har, isolasjonsevnen, kvaliteten på boksens konstruksjon og hvor enkle de er å håndtere og anvende for forbrukeren, i tillegg til batterikapasiteten.